Leeuwarden – Op 14 december herdenkt de Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke (kortweg: Sterke Yerke) op Bonaire dat het vlot Sterke Yerke III 40 jaar geleden op de kust van Bonaire strandde, met het einddoel Curaçao in zicht. Tegelijkertijd is dit de aftrap voor het nieuwe vlot: Sterke Yerke IV. Met dit vlot wil Sterke Yerke op ludieke wijze aandacht vragen voor de plastic soup-problematiek.

Vanaf 1974 zijn er drie, door een vriendengroep uit Leeuwarden zelfgebouwde, vlotten geweest. Sterke Yerke I heeft schipbreuk geleden op de Noordzee (1974), Sterke Yerke II heeft Londen bereikt (1976) en Sterke Yerke III is in 1979, in de nacht van 14 op 15 december, bij Bonaire op de rotsen geslagen, na een oversteek van de Atlantische Oceaan en met het einddoel Curaçao op slechts 60 mijl in zicht. Onderweg is er onderzoek gedaan naar de olievervuiling in de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

De huidige missie is actueler: Sterke Yerke wil het probleem van de plastic soup met het vlot Sterke Yerke IV onder de aandacht brengen van de Nederlandse politiek, overheden, producenten en de bevolking. We halen geen plastic uit het water, maar gaan wel onderzoek doen en bewustwording creëren. We gaan vanuit de stichting jongeren enthousiasmeren om aan boord te stappen van de Sterke Yerke IV en over het plastic soup-probleem te communiceren.

De herdenking zal op 14 december om 15.00 uur (lokale tijd) plaatsvinden bij het Sterke Yerke-monument op Bonaire, in aanwezigheid van de bemanningsleden en overige Yerkes , hun vrouwen, en de broers van het recentelijk overleden bemanningslid Chris Schweigmann. Dit door de bevolking en regering van Bonaire aan ons aangeboden monument staat op de plaats van de stranding en is in mei 2018 nog gerestaureerd door de Sterke Yerke-bemanning.

Verder wordt de Sterke Yerke-bemanning officieel ontvangen door de gezaghebber van Bonaire, dhr. Edison Reina, en wordt er ter plekke nog een dag meegeholpen de kust schoon te maken.

Inmiddels is ook onze vernieuwde website sterkeyerke.nl gelanceerd. Hier is alle informatie en de volledige historie van Sterke Yerke terug te vinden.